Světlovody

04.12.2011 21:10
Při řešení osvětlení domu se často setkáme s problémem přivedení přirozeného světla do interiéru. Někdy jasně dané dispoziční řešení starších objektů nebo koncepce novostaveb brání osvětlení místností okny, proto dochází k situacím, že koupelny, toalety, chodby a další místnosti bývají bez oken.

Za jistých okolností může existovat řešení v podobě světlovodů. Jde vlastně o speciální široké trubice s vysoce odraznými vrstvami uvnitř. Koncentrující optický člen na střeše soustřeďuje světlo do světlovodu, na výstupu v interiéru je difuzér, který světlo z tubusu rozptyluje do místnosti. Výstupy světlovodů vypadají na první pohled jako stropní elektrické osvětlení. Tento systém se využívá v prostorách rodinných domů a bytů, ale častěji se s nimi přece jen setkáváme více v komerčních budovách a výrobních halách.

Světlovody umí rozsvítit interiér přirozeným světlem. Řešení difuzéru se může stát také doslova uměleckým dílem.

( VELUX )

 

Světlovody tak šetří elektrickou energii v místnostech, kde by se jinak muselo svítit i přes den. Mají jedinou nevýhodu – množství denního světla, které světlovody přinášejí, je závislé na mnoha faktorech, jako jsou počasí, roční období, sklon střechy, světové strany a délka tubusu, který přináší denní světlo ze střechy do místnosti. Ale při ideálních světelných podmínkách (léto, slunečno, jižní část střechy) přivedené denní světlo světlovodem je až 13× větší než u žárovky a 4× větší než u zářivky. Jeden světlovod tak stačí k osvícení plochy přibližně 10 m2. Světlovody se mohou instalovat jak na plochou, tak šikmou střechu. Některé typy tubusů ale mají při instalaci omezení ve sklonu střechy. Proto si nechte poradit odborníkem, jaký typ tubusu se hodí pro váš sklon střechy.

Jak systém funguje? Denní světlo musí projít přes průhlednou kopuli, která je instalovaná na střeše do světlovodného tubusu. Ten je uvnitř pokryt vysoce reflexní vrstvou, díky které se světlo může dále odrážet do stropního difuzéru světlovodu, který je většinou z akrylátového skla. Stropní difuzér pak rozptyluje denní světlo do místnosti. To je příjemně měkké a neoslňuje. Tubus může být až 6 metrů dlouhý a přesto má světlo v místnosti dostatečnou intenzitu.

Světlovody povzbuzují náladu a zvyšují výkon na pracovištích díky přirozenému složení světla

( LIGHTWAY )

 

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

WT-WINDOWS TOMORROW, s.r.o.: www.solatube.cz

VELUX, s.r.o.: www.velux.cz

LIGHTWAY, s.r.o.: www.lightway.cz

 

 

 

 

Zpět