Vchodové dveře - požadavky a očekávání

08.12.2012 02:57

Dveře jsou stejně jako okna předělem mezi naším domovem a vnějším prostředím. Chrání nás před zimou i horkem, před zloději i okolním světem. Ještě víc než od oken požadujeme od nich, aby nám zaručily určité bezpečí proti nezvaným návštěvníkům. V zásadě můžeme dveře rozdělit na vchodové (domovní nebo též vstupní) a vnitřní, tedy interiérové. Vchodové dveře jsou obvykle masivnější, kompaktnější, ale měly by být vždy v souladu s velikostí a celkovým řešením domu. Požadavek úměrnosti a harmonizace s okolím platí i pro interiérové dveře.

Vchodové dveře musí splňovat celou řadu náročných požadavků

Foto (c) PETR VELFEL

 

Technické požadavky na vchodové dveře

Nejnáročnější a většinou i nejdražší bývají vchodové dveře, protože na ně klademe řadu náročných požadavků – musí vykazovat výborné tepelně-izolační vlastnosti, odolávat povětrnostním vlivům a vykazovat zvýšenou bezpečnost proti násilnému vniknutí. Bývají proto vybaveny ocelovou výplní, pevnými trny na straně závěsů, tří- nebo vícebodovým bezpečnostním zámkem, bezpečnostním kováním a hmotami zajišťujícími požární odolnost. Pokud takové dveře požadujeme, je třeba pečlivě vybrat dodavatelskou firmu, která nám je vyrobí podle našich požadavků a v potřebných rozměrech a zajistí i jejich odbornou montáž.

Materiál vchodových dveří, stejně jako u oken, můžeme volit z několika variant. Na výběr jsou opět dveře dřevěné, plastové nebo kovové. Mohou být plné, částečně prosklené, nebo celé prosklené. Citlivě je třeba volit i zárubně. Těm ocelovým, které se hustě používaly při panelové výstavbě rodinných domků, už konečně odzvonilo, ale ocelové jádro z bezpečnostních důvodů bývá zachováno. Naproti tomu zárubně hliníkové, které mají transparentní ochranný lak a barevný nátěr, jsou skutečnou ozdobou, často se používají dokonce i do nejhonosnějších interiérů. Rozhodně ale nic nelze pokazit tím, zvolíme-li jak zárubně, tak i dveře dřevěné. Tento klasický materiál vždy byl, je a bude i nadále krásnou ozdobou našich domovů. Pro výrobu dřevěných dveří se používá ponejvíce smrk, borovice, dub a exotické meranti.

S ukázkami designového a technického provedení vchodových dveří se můžete seznámit ve výstavních studiích, kde výrobci představují zákazníkům svou produkci

Foto (c) SLAVONA

 

Design vchodových dveří v podobě hladkých ploch nebo profilovaných kazet lze kombinovat se skleněnou výplní. Ta je realizována izolačním bezpečnostním dvojsklem nebo trojsklem, případně dvojsklem s termoizolační fólií. Velmi často zákazníci využívají nabídky výrobců, kteří jsou schopni skleněné výplně realizovat s ornamentálním sklem, profilovaným sklem, s pískovanými motivy, gravírami, vitrážemi nebo fusingem (zapečeným barevným nebo čirým sklem).

Opomenout nesmíme ani kování na dveřích. Zvláště klika je poměrně výrazným prvkem, ať už je kovová – železná, hliníková, mosazní či chromová – nebo v kombinaci se vzácnými dřevinami, sklem, plastem či s moderním akrylátem. Měla by nejen ladit se dveřmi, ale měla by nám být i maximálně sympatická, protože se jí budeme často dotýkat.

Při rekonstrukci domu oceníme rovněž možnost renovace dveří. Pokud se nechceme z jakéhokoliv důvodu rozloučit se stávajícími dveřmi, můžeme se obrátit na odbornou firmu, která ze starých dveří udělá nové, a to včetně zárubní, byť by byly třeba ocelové. Renovace spočívá v potažení dveří, případně i zárubní speciálním plastovým materiálem bez použití lepidla. Výhodou celého tohoto procesu je rychlost, vysoká kvalita, zcela čistý proces. Je to i levnější než kompletní výměna dveří a o dveře se po léta nemusíme starat.

Hmota, kterou se dveře potahují, je stálobarevná, omyvatelná, nehořlavá a zdravotně nezávadná. Je odolná proti oděru a zvyšuje i tepelnou a zvukovou izolaci dveří. Vybrat si lze ze široké škály barev a dekorů. Při renovaci dveří je možné dveře i zkrátit, nebo naopak prodloužit, z plných dveří udělat prosklené a podobně. V nabídce výrobců vchodových dveří není problém vybrat moderně konstruované dveře odpovídající nejnáročnějším požadavkům ve vzhledu repliky původních dveří. Pokud se nedochoval vzhled vstupních dveří, výrobce jistě nabídne model z vlastního katalogu historických návrhů.

Většina dveří si zachovává pravoúhlý formát, ale technologie výroby umožňuje aplikovat u vchodových dveří i jakékoliv jiné tvary – oblouky, vícehrany či diagonály, doplněné o římsy, lišty a profilované kazety. Vhodně vybrané a řemeslně vyvedené vstupní vchodové dveře proto často tvoří pověstnou třešničku na dortu – bývají elegantním výrazovým architektonickým prostředkem.

Kvalitní výrobce s jistotou dokáže nabídnout zákazníkům řešení ndividuálních požadavků - nejčastěji se upravuje šířka a výška vchodových dveří. Širší dveře usnadní například stěhování a přesuny objemnějších předmětů.

Foto (c) SLAVONA  

 

 

 

 

Zpět