VELUX: Větrání a zdravé bydlení

04.10.2011 08:00

Chcete být zdraví, plní energie a výkonní? Větrejte. A to i v chladnějších částech roku!

V dobře větraných místnostech se cítíme mnohem lépe než v prostorách s nedostatečnou výměnou vzduchu. Čerstvý vzduch má totiž blahodárný vliv na naši psychiku a pracovní výkony, ale i na zdraví. V období, kdy nemusíme topit, nemáme s větráním problém. Ale co když přijde chladné a nevlídné počasí a my se pak musíme rozhodovat mezi příjemným teplem a čerstvým venkovním vzduchem? Architektura a její prvky už dnes naštěstí nabízí vhodná řešení, díky kterým si můžeme užívat příjemné vnitřní klima za každého počasí.

Při projektování nových staveb se v poslední době prosazuje důraz na přirozenost: všechny parametry interiérů se už tak úzkostlivě neregulují a nekontrolují, naopak přibývá přirozeného větrání i přirozeného osvětlení. Chceme-li mít v interiéru dostatek čerstvého vzduchu a přitom neplýtvat energií, je třeba už v projektu budovy pamatovat na prvky umožňující řízené větrání, dokonale přizpůsobené vnitřním i vnějším podmínkám. Taková volba pak přinese obrovské úspory jak finanční, tak i emisí skleníkových plynů.

O prospěšnosti větrání
V praxi ověřená zásada, obsažená i v mnoha stavebních předpisech, říká, že každou hodinu by se měla vyměnit polovina vzduchu v bytě. "Nižší množství představuje v obytných budovách zdravotní riziko", říká Olli Seppanen, vedoucí Ústavu pro vytápění, větrání a klimatizaci z helsinské univerity (Helsinki University of Technology). Někteří přední odborníci prohlašují, že obměna vzduchu v objemu 0,7 vzduchu v daném prostoru za hodinu je pro obyvatele ještě lepší. Mnoho moderních bytů však nedosahuje ani uvedené minimální hranice. Hodinová výměna vzduchu často nepřesahuje třetinu objemu, a pro celou Evropu byl v minulých padesáti letech typický pokles objemu větraného vzduchu na polovinu.

Pawel Wargocki, docent z Mezinárodního centra pro vnitřní prostředí a energetiku z dánské univerzity (Technical University of Denmark), ve své studii výkonnosti školáků z roku 2008 ukázal, že zdvojnásobí-li se ve školách objem větraného vzduchu, výkonnost žáků může stoupnout o 15 procent. Navíc nás větrání nejen zásobuje kyslíkem, ale zároveň ředí a odstraňuje dráždivé a nezdravé látky, které se v uzavřených prostorách mohou hromadit, ať už jde o různé chemikálie ze stavebního materiálu, nebo o plísně, mikroorganismy a roztoče působící alergie. Takzvaný syndrom nemocných budov vykazuje podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) až 30 procent nových budov. Projevuje se u uživatelů bolením hlavy nebo dokonce astmatickými záchvaty. Špatně větrané budovy představují také dlouhodobější ohrožení – mohou se v nich hromadit karcinogenní látky, uvolňovat azbest obsažený ve starších izolacích uvolňující olovo ze starých instalačních trubek a barev, ale i nebezpečné sloučeniny, které brání hoření nábytku či koberců a další hrozbou je také radioaktivní plyn radon, který může pronikat do sklepů a základů budov. Syndrom nemocných budov je častější v klimatizovaných stavbách, pravděpodobně proto, že klimatizace nefunguje jak náleží, má zanesené filtry a podobně. Automatizované systémy přirozeného větrání přitom obvykle spotřebují o 10 až 30 procent méně energie než systémy se vzduchotechnikou.

Přirozené větrání zahrnuje všechny způsoby výměny vzduchu za čerstvý: od oken, která volně otvírají a zavírají obyvatelé, přes řízenou výměnu vzduchu s využitím rozdílů v tlaku vzduchu až po okna, která se zavírají a otvírají automaticky.

Příčné a komínové provětrávání, které účinně a rychle vymění vzduch v místnosti, také minimalizuje tepelné ztráty v zimě. V létě zase sníží teplotu v interiéru.

 

Čerstvý vzduch doma: smyslový zážitek a sociální rituál
Ve své loňské studii sledovala dánská antropoložka Bettina Hauge, jak lidé využívají čerstvý vzduch při větrání svých domovů. Ukázalo se, že motivace k větrání bývají nejen praktické, ale i estetické a sociální, ve smyslu péče o ostatní obyvatele domu. Možnost vyvětrat otevřením oken a dveří je pro nás zvlášť důležitá v "přechodových obdobích" – když se vracíme domů z práce, z dovolené k běžnému životu, když ráno vstáváme nebo když se adaptujeme z léta na zimu. Tyto přechodové fáze často přinášejí pocit svobody a potřebu ovládat – v tomto případě ovlivnit zdraví a pohodu rodiny tím, že jí zajistíme čerstvý vzduch.
"Otevřeme-li okno v dětském pokoji, abychom dovnitř pustili čerstvý vzduch, zdravíme vlastně ráno tím, že projevujeme svůj vztah k okolí – stejně jako lásku k dětem," říká Bettina Hauge.

Větrání je opakující se, ritualizovaná činnost. Velkou roli při ní hrají naše smyslové zážitky, vůně přicházející zvenčí, pocit komfortu a potěšení z vánku, a na druhé straně zbavujeme svůj domov pachů, které jsou nám nepříjemné. Lidé se ve studii označovali jako "otvírači oken" (většinou ženy) nebo jako "zavírači oken" (většinou muži). Zpráva také uvádí výroky dětí a mladých lidí, z nichž je patrné, že i oni mají na větrání vlastní názor.

"Jakmile ráno vstanu a obléknu se, obě okna otevřu dokořán. Naštěstí se v tomhle oba shodneme. Řekla bych, že jsou otevřená tak 30 – 40 minut, než odejdeme z domova. Když jsem v koupelně, je také otevřené okno. Okna v ložnici máme vlastně otevřená celý rok, to je prostě reflex. Asi tak každý třetí den vyvětrám dům průvanem, musím cítit, že dýchám čerstvý vzduch. Vzduch nesmí nehybně stát, to je nepříjemné," uvádí jedna z respondentek Mariann. Bella zase vypráví: "Kdybych nevyvětrala, bylo by to skoro totéž, jako kdybych neuklidila. Nějak to souvisí s tím, že jsem vzhůru. Také větrám, když se vrátím domů, když rozvezu kluky, a než se pustím do práce. Myslím si, že nízkoenergetické domy, kde je prakticky zakázané otvírat okna, protože to ničí účinek ústředního vytápění, jsou veliké mínus. Taky chci mít možnost udělat průvan, je to nepohodlné, když nemůžete rychle upravit teplotu. Kdepak, vítr se musí pouštět dovnitř!"

Dostatek čerstvého vzduchu v interiéru je velmi důležitý z hlediska zdraví, koncentrace a pohody. Dokazují to nejrůznější průzkumy. Přístup čerstvého vzduchu umožní v podkrovních prostorách střešní okna VELUX. Sestavy střešních oken přivedou do místnosti ještě více světla.

 

Aktivní dům – domov plný čerstvého vzduchu a denního světla
Zdravého a zároveň komfortního domova plného čerstvého vzduchu a maximálního množství denního světla lze dosáhnout i prostřednictvím běžných výrobků, jakými jsou například střešní okna. To zahrnuje i koncept aktivního domu, který poskytuje zdravé, pohodlné a současně energeticky úsporné bydlení. Obyvatelé takového domu mají zajištěný dostatečný přísun denního světla a čerstvého vzduchu. Systém větrání je dobře promyšlený: díky výhodnému umístění oken v několika úrovních lze vzduch vyměnit opravdu rychle, a tím v zimě minimalizovat tepelné ztráty. V létě naopak noční větrání účinně sníží teploty v interiéru, a tím výrazně ušetří náklady na klimatizaci. Využít lze komínového provětrání (např. provětrání pomocí fasádních oken v kombinaci se střešními okny nebo střešními okny umístěnými nad sebou) a provětrání příčného (okny umístěnými naproti sobě).

Tepelnou pohodu ovlivňuje i energeticky úsporné zasklení oken, které v zimě výrazně omezuje únik tepla ven z místností. Aktivní dům navíc využívá i pasivní solární zisky, domy jsou osazeny okny se zasklením, které umožňuje v zimě získávat teplo ze slunečních paprsků, a tím prohřívat interiér a dále šetřit energii na vytápění.

Svůj podíl na tepelné a světelné regulaci mají okenní doplňky: potřebujeme-li teplo v domě udržet, stačí např. střešní okna ochránit předokenní roletou, a tím snížit jeho únik. V teplejších částech roku zase nadměrné sluneční teplo spolehlivě odrazí venkovní doplňky, jako je venkovní markýza nebo předokenní roleta. Např. venkovní markýza od společnosti VELUX jednoduše a účinně reguluje množství slunečního tepla prostupujícího do interiéru přes sklo až o 90 %. Kombinací venkovního stínění a účinného větrání v denních i nočních hodinách lze snížit spotřebu energie potřebné k chodu klimatizace na minimum.

Maxima čerstvého vzduchu a denního světla je možné si dopřát v interiéru i pomocí sestav střešních oken či pomocí nových výrobků, jako jsou střešní balkony či střešní terasy, které dokáží ještě více propojit vnitřní prostory s exteriérem.

Koncept aktivního domu představuje zdravé a komfortní bydlení 21. století, které využívá denního světla a čerstvého vzduchu k vytvoření příjemného vnitřního klimatu našeho interiéru a přispívá k úspoře financí za energie potřebné k topení, osvětlení či klimatizaci.

Dostatek čerstvého vzduchu, ale i denního světla je možné dopřát si i v místnostech pod plochou střechou uprostřed dispozice domu, a to prostřednictvím oken do ploché střechy VELUX.

 

Společnost VELUX spatřuje v myšlence aktivního domu budoucnost a směr, kterým by se stavebnictví mělo vydat. Na podporu vize aktivního domu se rozhodla zahájit experimentální projekt VELUX Model Home 2020. V rámci tohoto projektu se staví nebo už bylo postaveno několik aktivních domů v různých místech Evropy, aby v praxi bylo experimentálně prověřeno, jak se podaří přizpůsobit aktivní domy lokálním podmínkám i různým funkcím budov. Svým uživatelům už slouží rodinný domek v Aarhusu s názvem Dům pro život a budova přírodovědné fakulty Kodaňské univerzity Zelený maják (S těmito projekty se můžete blíže seznámit na našem webu zde: https://www.infobydleni.cz/news/experimentalni-aktivni-dum-projekt-velux-model-home-2020/. Nově byl otevřen i rakouský aktivní dům s názvem Sluneční dům, který je nyní k dispozici k nahlédnutí zájemcům z řad veřejnosti. Všechny budovy projektu VELUX Model Home 2020 kombinují v sobě energetickou efektivitu s příznivým vnitřním prostředím a dostatkem denního světla a čerstvého vzduchu, tak, aby poskytly svým obyvatelům maximální komfort a pohodu.

Střešní terasa GEL díky větší prosklené ploše přivádí do podkroví více denního světla. Jednoduchým otevřením horního a spodního okenního křídla získáme volný prostor pro vstup na terasu a zároveň i více čerstvého vzduchu do podkroví.

  
Střešní balkon GDL Cabrio je efektním řešením pro bydlení v podkroví, kde dispozice neumožňuje mít klasický balkon. Skládá se z okna s velkým rozsahem otevření nahoře a dolní prosklené části s výsuvným zábradlím, které se jednoduchým způsobem vyklopí směrem ven. Vznikne tak dostatečný otevřený prostor, který umožňuje neomezený přístup a výhled ven, takže se budete cítit, jako byste byli skutečně na balkoně.


  
Předokenní roleta VELUX v zimě snižuje tepelné úniky z interiéru ven, a tím šetří energii a výdaje za vytápění.

 

(Text a foto s využitím materiálů a laskavým svolením firmy VELUX.)

www.velux.cz

 

 

 

 

Zpět