Venkovní schodiště a zábradlí francouzských oken

05.11.2012 02:53

Zajímavým architektonickým řešením obytného domu je venkovní schodiště. Takto volená komunikační trasa usnadní přístup do zvýšeného podlaží mimo interiér, čímž se ušetří stále vzácnější obestavěný prostor. Venkovním schodištěm se řeší nedostatek společných prostor pro vstup do domu u dvou nebo více samostatných bytových jednotek nebo se využívá jako cesta pro snadný přístup do zahrady nebo exteriéru kolem budovy. Schodiště nebo venkovní lávka propojí například i svažitý terén.

Na venkovní schodiště se využívá prakticky výhradně kovový materiál – převážně žárově zinkovaná ocel, nebo dražší hliník nebo nerezová ocel. Pokud na nabízenou kvalitní povrchovou úpravu, chránící konstrukci schodiště, zákazník nereflektuje, je možné sestavit schodiště z jiného materiálu, ale žádný dodavatel na výrobek záruku zcela jistě neposkytne. Dřevo se používá velmi zřídka a je třeba počítat s tím, že jde vždy o dočasné řešení. Agresivní vnější vlivy se postarají o znehodnocení. Povrchově ošetřené kovové materiály lze odstínově doladit často podle přání zákazníka, takže lze i vzhledově experimentovat s celkovým vzhledem objektu. Na stupnice schodiště se používají většinou kovové perforované nebo zdrsněné plechy, pórorošty, mrazuvzdorná a otěruvzdorná keramická dlažba, někdy u luxusnějších objektů kámen, zastoupený nejčastěji žulou. Vždy však je třeba nášlapné plochy opatřit protiskluznou úpravou, která bude své vlastnosti vykazovat i v dešti nebo ve sněhu či pod ledem.

Venkovní schodiště bývá řešeno kovovou konstrukcí s kvalitní povrchovou úpravou, která zaručuje dlouhou životnost a bezpečný provoz

Foto (c) SMIP

 

Montáž venkovního schodiště nebo zábradlí francouzských oken by měla být vždy ze stavebnice z hotových a připravených dílů, které byly důkladně podrobeny ochranné povrchové úpravě již ve výrobě. Jakákoliv zbytečná manipulace – řezání nebo svařování – odhalí čerstvý neošetřený kov, který se po nějaké době stává náchylným k degradaci a korozi. Poškozené kovové spojky nebo úchyty se pak často stávají zdrojem nekrásných závojů rezavých skvrn rychle se rozpínajících po bílé nebo jinak barevné fasádě.

K podobným chybám dochází i při kotvení do nosných stěn. Kotvení je vždy nutné provádět buď z čela nosné vodorovné konstrukce, nebo zespodu, nikdy ne shora, protože zásahy shora jsou nejvážnější příčinou poruch hydroizolací. Do objektu může začít snadno zatékat a může být zahájena skrytá koroze terasy či balkonu.

Výběr interiérového i venkovního schodiště bude záležet na technických možnostech i vkusu každého z nás. Vhodnou konstrukci i vzhled můžeme posoudit prohlídkou vzorkoven vybraných výrobců, shlédnutím fotogalerií na internetu nebo se můžeme inspirovat v knihách a časopisech. Pak je již jen otázkou sladění možností a přání, čím obohatíme náš tolik milovaný obytný prostor.

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

SMIP, s.r.o.: www.smip.cz

TREPP ART, s.r.o.: www.trepp-art.cz

SCHODY TRIANT, s.r.o.: www.schodytriant.cz

 

 

Zpět