Větrání s rekuperací (5): Přínosy pro dům a bydlení

18.10.2015 23:37

Čerstvý vzduch ve vnitřních prostorech, v nichž strávíme více než 70 % času, je nezbytný pro naše zdraví. Komfortní větrací systémy zajišťují rovnoměrnou výměnu znečištěného a čerstvého vzduchu. Představují ideální řešení pro moderní rodinné domy a budovy, jejichž konstrukce a okna jsou paradoxně stále vzduchotěsnější.  

Systémy řízeného větrání přispívají k pohodě uživatelů objektu a ke zvýšení hodnoty nemovitosti. Díky rekuperaci (tedy zpětnému získávání tepla z odváděného vzduchu a jeho předávání zpět přiváděnému čerstvému vzduchu), poskytuje systém větrání nejen čerstvý, ale v závislosti na ročním období také předchlazený nebo předehřátý vzduch. Přitom v žádném případě, jak se ještě dnes mnozí mylně domnívají, nedochází k recirkulaci nebo promíchání vzduchu. Do místností je vždy přiváděn čerstvý čistý vzduch. Rekuperace vrátí do objektu zpět teplo, které bychom ztratili větráním otevřeným oknem.

I v domech s řízeným větráním je samozřejmě možné větrat klasicky okny, zvláště když je venku příjemná teplota. Když je venku chladno nebo velké horko, je ale lepší uvnitř udržovat příjemné klima se zavřenými okny a větrat nuceným způsobem, neboť to přináší uživatelům mnoho předností.

Větrací jednotka Zehnder ComfoAir 550 pro větší nebo vícegenerační rodinný dům v kombinaci se zemním kapalinovým výměníkem ComfoFond-L nejen rekuperuje teplo (získává tepelnou energii z odváděného vzduchu a předává ji přiváděnému čerstvému vzduchu), ale díky zemnímu výměníku navíc vzduch v létě předchlazuje a v zimě předehřívá – navíc tím současně zabraňuje zamrzání výměníku při nízkých venkovních teplotách.

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Prospěšnost zdraví

  • Optimální přívod čerstvého vzduchu a kyslíku podporuje pohodu, spánek, schopnost koncentrace, snižuje hladinu CO2 pod doporučenou hodnotu 1000 ppm.
  • Řízené větrání je bez průvanu, výrazně snižuje riziko nachlazení.
  • Odvádí škodliviny ve vzduchu a díky jemným filtrům větrací jednotky se zachycuje jemný prach a pyl a zabraňuje jejich pronikání z venkovního vzduchu do vnitřních prostor – to je velice příznivé pro alergiky, snižuje se tím riziko onemocnění dýchacích cest.
  • Entalpický výměník tepla navíc zpětně získává také vlhkost, v zimním období tak zabraňuje vysoušení vzduchu a v létě odvádí zvýšenou vlhkost – pomáhá optimalizovat relativní vlhkost vzduchu v interiéru (ideální je v rozsahu 40 – 50 %).
  • Nezbytnou podmínkou kvalitních systémů větrání jsou hygienické rozvody vzduchu s hladkým vnitřním zdravotně nezávadným povrchem.

 

Úspora energie

  • 30 – 50 % úspora nákladů na vytápění díky rekuperaci tepla.
  • Teprve se systémy větrání mají vzduchotěsné izolace pláště budov a vzduchotěsná okna smysl, neboť nemusíme větrat okny a můžeme temperovat dovnitř proudící čerstvý vzduch na žádanou teplotu.

U větracích jednotek firmy Zehnder je účinnost rekuperace tepla až 95 %, díky tomu lze dosáhnout úsporu nákladů na vytápění 30 až 50 %.

Grafika (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Komfort

  • Automatický trvalý přívod čerstvého čistého vzduchu do bytu.
  • Individuální nastavení větrání pro každou konkrétní místnost zvlášť.
  • Automatický odvod vlhkého vzduchu, pachů z kuchyně a z WC, případně cigaretového kouře.
  • Volitelné předehřívání přiváděného vzduchu v zimě (zemním výměníkem, předehřívačem v jednotce, dohřevem vzduchu) a ochlazení v létě (zemním výměníkem nebo například chladicí jednotkou Zehnder ComfoCool).
  • Optimalizace relativní vlhkosti vzduchu využitím entalpického výměníku (pouze u některých výrobců, například Zehnder).
  • Výrazně menší náročnost na úklid, neboť řízené větrání je bez průvanu a tedy bez víření a usazování prachu.
  • Vyloučení pronikání venkovní ho hluku do místnosti, které doprovází větrání oknem.
  • Jednoduché ovládání (automatický přednastavený režim nebo ruční volby ze 3 až 4 úrovní větrání), možné napojení na nadřazený inteligentní systém domu.

 

Zachování hodnoty stavby

  • Systém větrání je investicí, která se vyplatí jak okamžitou úsporou nákladů na vytápění (viz bod 2), tak zachováním hodnoty domu / budovy po dlouhou dobu.
  • Automatickým větráním s redukcí zvýšené vlhkosti se zamezí tvorba plísní ve zdivu, vyloučí se škody způsobené vlhkostí.
  • Pořízením větracích jednotek s entalpickým výměníkem se optimalizuje vlhkost a zabraňuje sesychání dřevěných výrobků v interiéru.
  • Splnění standardů budoucnosti (kdy budou povinné energetické průkazy).

Plísně jsou paradoxně častou daní za dokonalé zateplení domu. Jejich výskyt souvisí s omezením přirozeného větrání průduchy a netěsnostmi.

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

Problémy s plísněmi, nízkou vlhkostí v zimním období a sesycháním dřevěných výrobků v interiéru odstraňují systémy řízeného větrání Zehnder s rekuperačními jednotkami vybavenými jedinečným křížovým protiproudým entalpickým výměníkem – výměníkem tepla nové generace. Ten dokáže rekuperovat nejenom teplo, ale taktéž vysoký podíl vlhkosti, a tak bez dodatečné elektrické energie optimalizovat relativní vlhkost vzduchu v rodinném domě nebo bytě.

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Vzhled

  • Rozvody vzduchu jsou skryté v podlaze, ve stropním podhledu nebo vrstvě izolace. Vidět jsou pouze výstupy pro přiváděný a odváděný vzduch, které mohou být zakryté jednoduchými ventily nebo designovými mřížkami.

Bílými nebo kovovými ventily se přiváděný čerstvý vzduch dostává do místností nebo je jimi odsáván. Na obrázku uvedené talířové ventily Zehnder optimálně rozprostírají vzduch do místností, umožňují regulaci průtoku a obsahují filtry pro zachytávání nečistot.

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Rozvody vzduchu jsou skryté v podlaze, ve stropním podhledu nebo vrstvě izolace. Vidět jsou pouze výstupy pro přiváděný a odváděný vzduch, které mohou být zakryté jednoduchými ventily nebo designovými mřížkami.

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

 
 

Autor: Ing. Jiří Štekr

 

Redakce děkuje Ing. Jiřímu Štekrovi a společnosti ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC za poskytnutí fotodokumentace a odborné konzultace při přípravě seriálu. 

 

ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC s. r. o.,

Pionýrů 641, 391 02 Sezimovo Ústí II

Tel.: 383 136 22, 731 61 70 70

e-mail: info@zehnder.cz

www.zehnder.cz

 

 

 

Zpět