Větrání s rekuperací (6): Návrh řešení do bytu v bytovém domě

19.10.2015 01:45

Díky energetickým rekonstrukcím a zpřísňování stavebních předpisů pro novostavby dochází k zesílené izolaci vnějších stěn bytových domů, okna a dveře jsou stále vzduchotěsnější. To sice pomáhá při úsporách tepelné energie, činí však nepostradatelným systém řízeného větrání, zajišťující pravidelnou výměnu vzduchu s minimální ztrátou energie.

Podle prof. Ing. Karla Kabeleho, CSc., vedoucího katedry TZB Stavební fakulty v Praze "patří větrání v současnosti k největším problémům obytných budov. Máme zažitou představu, že si uživatel podle potřeby otevře okno, ale realita je jiná – pokud tak nečiní pravidelně a dostatečně, pak v těsné budově bez větrání je  vzduch nekvalitní, což vede v kombinaci s nekázní ve stavebním řešení k častému výskytu obtížně odstranitelných plísní a prakticky k nevratnému znehodnocení budovy." Navíc při tradičním větrání okny proniká do interiéru prach, rostlinný pyl a hluk a uniká drahocenné teplo.

Systém větrání nabývá na aktuálnosti i v bytových domech

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Praktické řešení na dosah

Jak pro nově budované tak i rekonstruované vícepodlažní bytové domy lze využít nový kompaktní systém větrání od firmy Zehnder, speciálně vyvinutý pro byty. Zajistí komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima v jednotlivých bytech. Tento inovativní kompaktní systém větrání pro byty nabízí mimořádně úsporné řešení pro instalaci komfortního větrání v bytech až do velikosti obytné plochy 120 m². Nepřetržitě přiváděný čerstvý vzduch zabraňuje vzniku plísní a vnikání prachu, alergenů a hluku zvenčí. Navíc šetří u rekonstrukce až 30 % a novostaveb s nízkou spotřebou energie až 50 % nákladů za vytápění.

Větrací jednotka Zehnder ComfoAir 180 v detailu

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Dobře promyšlený kompletní systém tvoří nová, zvlášť malá a inteligentně dimenzovaná větrací jednotka Zehnder ComfoAir 180 s rozměry 680 × 560 × 280 mm a inovativně tvarované prvky ComfoPipe Plus pro rozvod vzduchu. Přívod a odvod vzduchu se reguluje dvěma vysoce účinnými stejnosměrnými ventilátory jednotky s elektrickou účinností 0,29 W/(m³/h) a tím s mimořádně nízkou spotřebou proudu. Snadno lze vyrovnávat i tlakové rozdíly systému rozvodu vzduchu, protože ventilátory se zapínají každý zvlášť. Tím je vždy zajištěn vyvážený přívod a odvod vzduchu. Tento kompaktní systém pro řízené větrání bytů může v intenzívním stupni přivádět do bytů až 180 m³ vzduchu při tlaku 150 Pa. Větrací jednotka dosahuje účinnost rekuperace až 95 %, což znamená úsporu až 50 % nákladů na vytápění. Umožňuje snadné přestavení pro přívod vzduchu zleva nebo zprava přímo na stavbě. Nově jsou k této větrací jednotce nabízeny také adaptéry pro přívod vzduchu pomocí kruhového potrubí DN 120.

Potrubí Zehnder ComfoPipe Plus

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Zcela nové "hranaté" potrubí Zehnder ComfoPipe Plus minimalizuje tepelné ztráty na přívodu venkovního vzduchu a odvodu odvětrávaného vzduchu díky obzvlášť silně tepelně izolovaným potrubním článkům. Vysoká úroveň tepelné izolace navíc zabraňuje kondenzaci a tím brání škodám z důvodu vlhkosti. Bezpečný provoz systému ventilace je tak zaručen i při venkovních teplotách nižších než 0 °C. Tvarovky lze spojovat velmi jednoduše a přesto neprodyšně a bez tepelných mostů. Tím odpadá dodatečné utěsnění na spojích.

S novou kombinovanou venkovní mřížkou je pro přiváděný a odváděný vzduch do bytu a z bytu potřeba pouze jeden otvor ve fasádě. Mřížka je vyrobena z nerezové oceli.

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Větrací systémy Zehnder umožňují oproti jiným výrobcům kromě zpětného získávání tepla i rekuperaci až 65 % vlhkosti. Originální entalpický výměník v rekuperačních jednotkách dokáže předávat z odváděného do přiváděného vzduchu nejen teplo, ale rovněž vysoký podíl vlhkosti, a tak pasivně, bez jakýchkoliv dalších energetických nároků, pomáhá optimalizovat relativní vlhkost uvnitř bytu. Tím zabraňuje vysušování interiéru a nebezpečí zamrzání výměníku při nízkých venkovních teplotách.

 

Návrh řízeného větrání do jednoho bytu

S ohledem na uspořádání bytu a velikost větrací jednotky Zehnder ComfoAir 180 (680 × 560 × 280 mm) byla jednotka vestavěna do kuchyňské linky. Hranaté komponenty rozvodu vzduchu ComfoPipe Plus s výškou 20 mm se jednoduše umístili nad kuchyňskou linkou. Jsou kompatibilní se všemi ostatními komponenty rozvodu vzduchu Zehnder. Proto mohou být jednoduše propojeny s větracími trubkami, instalovanými do podhledu v chodbě, odkud je čerstvý vzduch rozváděn do obývacího pokoje, dětských pokojů a ložnice a odváděn kromě kuchyně také z koupelny, WC a chodby. Díky plochému potrubí Zehnder o výšce 51 mm se výška v chodbě sníží maximálně o 10 cm. 

Vedení rozvodů vzduchu v bytě

Grafika (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Detail vedení rozvodu vzduchu v kuchyni

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Základem pro vlastní návrh systému větrání je stanovení množství vzduchu pro jednotlivé místnosti dle jejich využití a plochy. K tomu lze využít návrhový on-line program Zehnder ComfoPlan, který poté sám nastaví odtah a přívod vzduchu.

Následuje volba vybavení předem zvolené větrací jednotky ComfoAir 180 – můžeme volit provedení bez předehřevu, s předehřevem, nebo s entalpickým výměníkem. Příslušenství a rozvody vzduchu poté program definuje automaticky s ohledem na vybranou větrací jednotku. Dalším krokem je nastavení způsobu vedení a distribuce vzduchu, tj. požadované potrubí, nasávací a výfukové otvory, jejich umístění a osazení nejlépe Renoventily pro přiváděný i odváděný vzduch. Instalují se bez odstupu od stropu nebo stěny, proto stačí jen malé snížení stropu v chodbě. Renoventil díky své konstrukci rozvede vzduch v místnosti rovnoměrně a bez průvanu. Výsledkem návrhu je položkový rozpočet.

Renoventil

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

Tabulka konkrétního návrhu

 

 
 

Autor: Ing. Jiří Štekr

 

Redakce děkuje Ing. Jiřímu Štekrovi a společnosti ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC za poskytnutí fotodokumentace a odborné konzultace při přípravě seriálu. 

 

ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC s. r. o.,

Pionýrů 641, 391 02 Sezimovo Ústí II

Tel.: 383 136 22, 731 61 70 70

e-mail: info@zehnder.cz

www.zehnder.cz

 

 

Zpět