Větrání s rekuperací (8): Funkce entalpického výměníku a jeho využití

19.10.2015 13:14

Problémy s plísněmi, nízkou vlhkostí v zimním období a sesycháním dřevěných výrobků v interiéru odstraňují větrací jednotky vybavené entalpickým výměníkem – výměníkem tepla nové generace. Ten dokáže rekuperovat nejenom teplo, ale taktéž vysoký podíl vlhkosti a tak bez dodatečné elektrické energie optimalizovat relativní vlhkost vzduchu v rodinném domě nebo bytě.

Nízká relativní vlhkost vzduchu v interiéru, zvláště v zimním období, kdy venkovní vlhkost klesá pod 20 %, způsobuje například nejen zdravotní problémy uživatelů interiéru, ale také konstrukční změny nábytku a dalšího vybavení v interiéru. U dřevěných výrobků v interiéru dochází k sesychání dřeva a tvarovým změnám. Tyto nepříjemnosti ale snadno mohou odstranit větrací jednotky vybavené entalpickým výměníkem – výměníkem tepla nové generace. Entalpický výměník ve srovnání s klasickým výměníkem tepla dokáže předávat z odváděného vzduchu do přiváděného čerstvého vzduchu nejenom teplo, ale taktéž vysoký podíl (60 až 70 %) vzdušné vlhkosti – a to pasivně, bez dodatečné elektrické energie. Entalpický výměník tak pomáhá optimalizovat relativní vlhkost vzduchu v rodinném domě.

Princip činnosti entalpického výměníku: Prostup vodní páry přes membránu

Grafika (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

Konstrukční řešení entalpického výměníku: Prostup vodní páry přes membránu

Grafika (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 

U vysoce účinného křížového entalpického výměníku vodní pára z vlhkého odváděného vzduchu "kondenzuje" a je násávána přes pórovitou strukturu polymerových membrán výměníku do přiváděného vzduchu. Speciální antibakteriální vrstva polymerové membrány (například Microban) zabraňuje možnosti prostupu odváděných pachů, mikrobů a škodlivin, a zachovává vysoce hygienické prostředí. Ve srovnání se standardním tepelným výměníkem se nepatrně snižuje množství předávaného tepla, avšak naproti tomu je navrácena energie akumulovaná ve vodní páře – tím je vyrovnána celková bilance zpětného získávání tepla.

Entalpický výměník rovněž zvyšuje komfort větrání i v zimním období, neboť jednotka s entalpickým výměníkem může efektivně pracovat až do venkovní teploty kolem –10 °C bez nutnosti snižování výkonu vlivem rizika zamrzání výměníku. Díky tomu není ve většině míst České republiky potřeba instalovat dodatečnou protizámrznou ochranu, jakou představuje například zemní výměník tepla nebo elektrický předehřívač, zvyšující jak samotné pořizovací náklady, tak i provozní náklady za elektrickou energii. Pro horské oblasti České republiky jsou doporučovány větrací jednotky s entalpickým výměníkem a elektrickým předehřevem, které pracují na 100 % výkonu až do venkovních teplot kolem –20 °C až –25 °C.

Díky inovativní konstrukci s polymerickými membránami jsou entalpické výměníky Zehnder snadno čistitelné propláchnutím vodou, díky čemuž se mnohonásobně zvyšuje životnost větrací jednotky bez snižování účinnosti rekuperace. Jsou k dodání u všech větracích jednotek Zehnder ComfoAir 160, 200, 350 i 550.

Foto (C) ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC

 
 

Autor: Ing. Jiří Štekr

 

Redakce děkuje Ing. Jiřímu Štekrovi a společnosti ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC za poskytnutí fotodokumentace a odborné konzultace při přípravě seriálu. 

 

ZEHNDER GROUP CZECH REPUBLIC s. r. o.,

Pionýrů 641, 391 02 Sezimovo Ústí II

Tel.: 383 136 22, 731 61 70 70

e-mail: info@zehnder.cz

www.zehnder.cz

 

 

Zpět