Vizualizace hygienického prostoru

03.11.2013 15:20

Vzhled koupelny a toalety napovídá mnohé o osobnosti uživatele. Není proto divu, že těmto nejintimnějším prostorám je třeba věnovat zvýšenou pozornost z hlediska estetického, hygienického i provozního. Řešení hygienického zázemí vychází z našich finančních možností a stavebně technických dispozic domu. Není vždy jednoduché zabudovat do starého domu se špatnými rozvody výdobytky moderní doby, ale je překvapivé, že někdy ani moderní nově vybudovaná stavba nepočítá s některými dnes již běžnými součástmi koupelen. Přitom z hlediska technického rozvoje a přínosu moderní doby do oblasti bydlení patří koupelnové vybavení mezi nejrychleji se rozvíjející odvětví.

Řešení koupelny předstěnovým systémem.

Foto (C) GEBERIT

 

Zviditelněné nápady

Investice vložené do keramického materiálu i práce obkladače představují tisíce až desetitisíce korun. V běžném životě jsme zvyklí, že když kupujeme zboží nebo sjednáváme služby, víme, co kupujeme. Při koupi dlažby a obkladů sice můžeme vidět, jak zboží vypadá, ale stále v nás budou hlodat pochybnosti, zda se právě vybraná nádhera bude u nás v koupelně nebo na podlaze v hale vyjímat nejlépe. Vynecháme-li možné pochybení realizační firmy nebo nás samotných, zbývá ještě potvrdit, že naše představy jsou skutečně optimálně vyladěny s naším interiérem.

Díky počítačové technice dnes můžeme svoje rozhodnutí zviditelnit ještě dřív, než bude keramika přilepena na stěnách. Můžeme získat jistotu, můžeme však také ještě doladit drobné detaily nebo zcela změnit koncepci obkladů. Při rozhodování, u kterého prodejce keramiku zakoupíme, se zaměříme nejen na rozsah nabídky, ale i služby, které s nákupem bezprostředně souvisejí – s nabídkou doplňků, drobných úprav keramiky, s poskytnutím kladečských prací a kompletního servisu. Mnozí prodejci jsou navíc schopni poskytnout i vizualizaci obkládaného prostoru, pokud dodáme veškeré potřebné informace. Aby si projektant nebo architekt mohl udělat představu o prostoru, musíme mu předat rozměry místnosti, nákres půdorysu s uvedením výšky stropů, rozměrů oken a dveří, s výškou oken a parapetů. Pokud budeme obkládat koupelnu nebo toaletu a poloha rozvodů vody a odpadního potrubí je jasně stanovená, zakreslíme polohu i s přesnými kótami tak, aby bylo možné přesně vytvořit tzv. "kladečský plán", podle něhož budou obkladači pracovat. Stejně zakreslíme polohu zařizovacích předmětů – vany, umyvadla, klozetové mísy, pisoáru, event. sprchového koutu. Pokud zařizujeme koupelnu a nemáme přesnou představu o poloze zařizovacích předmětů, necháme si poradit od odborníků.

Předložené informace dostačují projektantovi u počítače, aby během několika hodin vytvořil obraz místnosti s vyznačením všech důležitých prvků. Při další návštěvě u počítače už opravdu můžeme začít vytvářet koupelnu či toaletu podle svých představ. Máme-li jasno ve výběru obkladů, dlažeb a ozdobných prvků, názvy sérií můžeme sdělit obsluze u počítače. Projektant navrhne místnost podle našeho přání. Pak přichází na řadu posouzení dalších možností a doladění detailů. Pro jistotu můžeme vyzkoušet ještě jiné série výrobků v dalších barevných odstínech. V této fázi jsou již další změny otázkou několika vteřin. Můžeme též bez problémů měnit nejen polohu zařizovacích předmětů, ale můžeme vybrat jiný typ z široké nabídky mnoha výrobců. Interiér místnosti doplníme dokonce i nábytkem.

Počítačové návrhy interiéru, tzv. "vizualizace", jsou velkým přínosem, většinou za malý režijní poplatek se ujistíme o správnosti našich představ nebo svoje rozhodnutí změníme právě na základě vizualizace. Zařizování koupelen je pro investory stejně jako pro odborníky na koupelnová zařízení velkou výzvou. Kdo z nás by si nepřál mít praktickou a pohodlnou koupelnu, kde bude vše potřebné se snadným využíváním? Pro některé z nás však možná tím nejvýznamnějším faktorem budou oslovující design, svěží barvy, moderní vybavení a v některých případech i jistota díky značkové kvalitě. Vše přirozeně za výhodnou cenu.

 

Vizualizace obkladů v prostoru kolem klozetové mísy.

Foto (C) RAKO

 

Při rozvažování se musíme zamyslet, zda dáme přednost oddělenému prostoru koupelny a toalety, nebo zda umístíme klozetovou mísu do koupelny. Budeme-li předpokládat, že se v běžném denním provozu bude potkávat více členů rodiny v koupelně v jediný okamžik, je lépe uvažovat o oddělené koupelně a samostatné toaletě. U osamělého manželského páru a v rodinách, kde se nebudou všichni scházet v hygienických prostorách v jednom okamžiku, můžeme počítat s větší pohodlnější koupelnou, do níž umístíme všechny zařizovací předměty. Přitom vybereme takové výrobky, které budou v jednom designovém, tvarovém a barevném provedení, aby ladily s připravenými obklady.

Stanovme si priority a při plánování, pokud to bude nutné, od konce ubírejme. Necháme-li pak naši fantazii volně pracovat, určitě objevíme řadu skvělých nápadů. Přidáme-li k tomu nové inspirace, získané návštěvou některé ze vzorkoven nebo prodejen koupelnových výrobků, můžeme sami nebo s využitím architekta změnit dosavadní "malou koupelnovou celu" na útulný životní prostor. Nezapomeňme na stanovení barvy zařizovacích předmětů na straně jedné a obkladů a dlažby na straně druhé. Řešení tón v tónu je vhodné pro klidné a rozvážné povahy, které lze navíc "obveselit" barevnými doplňky. Naopak kreativní lidé s výtvarným citem mohou dát přednost kontrastnímu řešení. Uvědomme si, že barvami ovládneme prostor – světlé barvy prostor opticky zvětšují, tmavé barvy jej zmenšují.

V řešení koupelny je důležité větrání místnosti. Možnost osvětlit koupelnu přirozeným světlem díky větším proskleným plochám oken je ideálním řešením, navíc okno zajistí i dostatečné větrání. Tam, kde však není možné okno, zajistíme větrání odsavačem nebo ventilátorem. Nedostatečné odvětrávání vodních par může během krátké doby způsobit růst nežádoucích mikroorganismů. Zbavit se plísní pak představuje vážný problém.

Součástí koupelny musí být moderní vytápění. Vybírat lze podle stavebních možností buď z klasických zdrojů, jako jsou radiátory, infrazářiče nebo pomocná otopná tělesa, v případě novostavby či rozsáhlé rekonstrukce doporučujeme některý z prověřených typů podlahového nebo stěnového vytápění.

Koupelna je asi provozně nejnákladnějším prostorem, a tak není divu, že hledáme všechny možné způsoby, jak ušetřit na energiích a vodě.

Velká vana, často i pro více osob současně, je skvělým řešením pro relaxaci, ale pro běžnou denní "provozní" hygienu je velice výhodná sprcha, byť jen v podobě jednoduchého sprchového koutu. Vaničky stejně jako ostatní zařizovací předměty bývají z nejrůznějších materiálů, ale výplně dveří a boční stěny jsou zpravidla z bezpečnostního skla nebo akrylátových průhledných desek. Sprchové kouty zabírají málo místa a jejich provoz je na spotřebu vody méně náročný. Pákové vodovodní baterie jsou sice v porovnání s klasickou baterií finančně náročnější, ale vyšší životnost, nižší náklady na údržbu a provoz a výrazné úspory vody hovoří jasně v jejich výhodnost. Vodovodní baterie můžeme skutečně vybírat nejen podle investic, ale i podle vzhledu. Světoví i tuzemští výrobci nabízejí designové řady v několika cenových relacích – značkoví výrobci s využitím světově uznávaných designerů na trhu představují baterie i nad 10 000 Kč, ale titíž většinou nabízejí i standardní ceny. Výrobci a dodavatelé specializující se na vybavení koupelen nabízejí řešení šitá na míru, která zajišťují maximální komfort v jakémkoliv prostoru koupelny. Proto i my můžeme popustit uzdu fantazii a zkusíme si vytvořit relaxační a odpočinkový prostor podle vlastních představ.

Vizualizace koupelny podle přání zákazníka.

Foto (C) MK, Dům keramiky

 

 

 

Zpět