Základní pravidla spokojeného spaní

28.05.2013 01:26

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Velikost ložnice úzce souvisí s kvalitou odpočinku. Ne­dodržení prostorové dostatečnosti může mít za následek zdravotní obtíže – bolesti hlavy, celkovou únavu, malátnost, v horším případě i lehké příznaky otravy oxidem uh­ličitým. V malém prostoru totiž rychle dochází k „vydý­chání" vzduchu. Za osm hodin spánku dospělý člověk prožene plícemi asi 20 kubických metrů vzduchu. Z to­hoto důvodu je zapotřebí zajistit možnost přímého vět­rání ložnice. Nedostatečně dimenzované ložnice se dají řešit pouze otevřeným oknem přes noc, což není reálné v zimě, nebo zapnutým ventilátorem, průvan ale může způsobovat potíže jiného charakteru. Nic neřeší ani pootev­řené dveře na chodbu či do jiné místnosti, protože vzduch v místnosti necirkuluje kvůli zastavěnosti nábytkem nebo zařizovacími předměty. Zajištění větratelnosti je přitom z hygienického důvodu velmi potřebné. Rovněž větrání peřin a přikrývek na čerstvém vzduchu nebo na sluníčku výrazně napomáhá lepšímu spánku. Idylické doby našich předků, kdy peřiny visely na šňůře nebo ležely v okně, již zmizely v nenávratnu stejně jako tento zdravý zvyk. Větráním na čerstvém vzduchu dojde k provzdušnění a vysušení potahu i výplně.

Exkluzivní nábytek do ložnice Nuria s atraktivním vzhledem díky nevšední kombinaci bílé barvy a dekoru ořechového dřeva je ideální sestavou pro vyznavače trendů a moderního designu

 

Jak si kdo ustele, tak si i lehne...

Prostor pro spánek volte v nejméně frek­ventované části bytu. Takový prostor může poskytnout samostatná ložnice nebo kout, oddělený od okolí závěsem, posuvnými dveřmi, nábytkem, šatnou nebo jinou místno­stí. Osvědčeným se stal přímý přístup do koupelny bez nutnosti procházet chodbou či jinou místností. Pokud to situace dovoluje, je ideální ložnici orientovat na východ – probouzení ranním slu­níčkem bývá příjemným a nenásilným prožitkem. Přes den se ložnice nepřehřívá slunečním zářením, takže večer je v ní příjemně chladno. Pro zachování tepelné pohody bez přehřívání není dobré postele situovat u oken a v blízkosti tepelných zdrojů.

Velikost a dispoziční řešení celého bytu diktují pod­mínky pro zařizování jednotlivých pokojů. Nejinak je tomu i v případě ložnice. V malém prostoru může možnosti omezit umístění dveří, oken a top­ného tělesa, takže se může stát, že do ložnice se vejde jen postel nebo dvojlůžko s minimem doplňků. Máme-li možnost, využijeme prostor ložnice beze zbytku – k oblékání, ukládání lůžkovin a oděvů. Zde se spíše přimlouvám za osobní prádlo, eventuálně ručníky, ne však za kabáty, kalhoty atd. Těm by měla být vyhrazena samostatná skříň mimo ložnici.

Zpravidla dostačujícím prostorem pro ložnici jednotlivce je minimálně 8 m2, pro dvojici alespoň 12 m2, lépe však 16 m2 a více. Při rozmístění nábytku je třeba vychá­zet ze znalosti základních rozměrů a manipulačního pro­storu. Jistě nebudete umisťovat noční stolek nebo skříň tam, kde pak neotevřete zásuvku či dveře. S prostoro­vým řešením je třeba počítat při výběru typu postele – jednolůžka či dvojlůžka, palandy pro děti apod.

Umístění postelí volte podle svých pocitů, v ložnici i v celém svém obydlí se musíte cítit příjemně. Diskuze o geopatogenních zónách a odbornících na ně mohou zabírat dlouhé diskuze. Co člověk, to jiný názor. Nicméně odborníci měřící nedefinované veličiny a doporučující něco nepopsaného rozumného člověka nepřesvědčí. Místo takových placených specialistů si všímejte třeba svého psa. Ten si místo k odpočinku pečlivě vybírá.

Atraktivní čalouněná postel Larissa v příjemném krémovém odstínu je potažena odolnou potahovou látkou, odolnou proti oděru. Postel je podepřena kovovými nožkami pro lepší vyvážení.

 

Čerstvý vzduch pro zdravé spaní

Zdravě spát znamená také dýchat zdravý a čerstvý vzduch. Nejjednodušším způsobem je otevřít okno a pořádně vyvětrat. Co však s městským smogem a znečištěným ovzduším? Kde vzít čerstvý, tak potřebný svěží vzduch? Řešení nabízejí čističe a zvlhčovače vzduchu. Výrazně zlepšují kvalitu dýchaného vzduchu. Jsou opatřeny systémy speciálních čisticích a absorpčních filtrů, které zbavují vnitřní prostředí částeček prachu, alergenů v podobě pylu a škodlivých plynných i tuhých příměsí. Pomáhají chránit zdraví a předcházejí poškození horních cest dýchacích.

Dalším technickým pomocníkem jsou ventilátory, které provzdušní i tu nejdusnější místnost za horkého letního dne. Stejnou službu nebo udržování optimální teploty a případně i vlhkosti nabídne mobilní nebo napevno zabudovaná klimatizace. Její používání však má své pro a proti. Mnozí jedinci se při dlouhodobé expozici stávají náchylnými na změny teploty, jiní se časem stávají citlivými na běžné projevy přírodního prostředí, při nesprávném použití se osoby v klimatizovaném prostředí často nachladí.

Nejste-li příznivci moderní techniky a přesto byste chtěli zlepšit domácí klima, pak vezměte na pomoc zeleň – rostliny a květiny. I ty významně vylepšují domácí prostředí a dýchaný vzduch, odstraňují z něho škodlivé látky, snižují prašnost i hluk. Odpařováním vody z listů zvlhčují ovzduší. Některé druhy mají i léčivé účinky a pomáhají při léčbě alergických onemocnění a astmatických projevů. Nejznámější z nich jsou eukalypty, blahovičníky a jehličnany. Všechny rostliny příznivě působí na lidskou psychiku a uklidňují smysly. I když finanční situace či bytové podmínky neumožní zařídit a vybavit ložnici dle představ a přání, není to žádná katastrofa. Základem spokojeného soužití partnerů není jen manželská postel, ale hlavně láska, pochopení a porozumění – a to můžeme ovlivnit jen my sami. Ani to nejluxusnější zařízení nevyřeší naše problémy a nezajistí nám štěstí.

Přemýšlíte, zda ložnici sladit do tmavších barev, které navodí pocit temnoty a bude se v nich lépe spát, nebo sáhnout spíše po světlých barvách, které pokoj rozjasní? Pokud se nemůžete rozhodnout, tak právě ložnice Sophia nabízí kombinaci světlé barvy s tmavou. Zároveň tím dodává šmrnc celému interiéru ložnice díky jedinečnému kontrastu barev.

 

Barevné variace

Barvy jsou podstatným faktorem, ovlivňujícím klidné usínání. V ložnici vyniknou především světlé, neutrální tóny, pastelové barvy na zdech, tapety s jemnými vzory. Nevhodná je červená, oranžová a žlutá, působí příliš živě, agresivně a rušivě. Mnoha lidem působí tato barva potíže s usínáním. Vhodné jsou světlé i tmavé pastelové barvy, například modrá či zelená, odstíny fialové, zajímavé jsou kombinace barev s neutrální bílou, šedou či černou.

Při zařizování ložnice je důležité respektovat i odstíny, neboť pomocí nich se dá opticky modelovat velikost prostoru. Tmavé odstíny vizuálně prostor zmenšují, světlé a neutrální odstíny prostor zvětšují. Matné povrchy pohlcují světlo, zrcadla na stěnách nebo na skříních prostor zvětší. Tmavý nábytek a textilie nepatří do malých prostor.

Elegantní ložnice Paris s velkým množstvím úložného prostoru se vyznačuje luxusním designem, využívajícím kontrastů mezi černou a bílou barvou a hliníkovými doplňky

 

Petr Velfel

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci e-shopu www.luxusni-nabytek-mt.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

 

Zpět