Zařizujeme dětský pokoj

04.06.2013 20:47

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Zatímco dospělým slouží pro spaní, přijímání návštěv, pro vaření i pro práci většinou samo­statné místnosti, ke všem činnostem dětí slouží jen dětský pokoj. Je to vlastně jakýsi byt v bytě, jehož funkci ocení i rodiče. Dítě si v něm hraje, spí, učí se, chodí tam za ním kamarádi, má v něm své šaty, knížky, učení i hračky.

Dětské pokoje Anabel jsou modulové sestavy, které nabízejí mnoho variant rozměrů jednotlivých dílů i barev. Tyto sestavy lze kombinovat podle vlastních představ a potřeb. Nábytek je vyroben z kvalitních a odolných materiálů, které zaručují stabilitu a dlouhou životnost.

 

Dětský pokoj a předměty v něm hrají v životě kaž­dého dítěte důležitou roli. V závislosti na věku dítěte se mění i jeho požadavky na zařízení a vy­bavení pokoje. Malému dítěti stačí pohodlná a účelná po­stýlka, přebalovací komoda a skříňka na ukládání dětské výbavičky. Ale jakmile se batole začne pohybovat, rostou jeho nároky na prostor. Pak je vždy na rodičích, aby tento prostor byl pro dítě co nejbezpečnější. Je nutné důsledně dodržovat určitá bezpečnostní opatření a neustále přemýšlet, aby dítě například odnikud a nikam nemohlo spadnout, nebo se zranit.

Jedinečný dětský pokoj Alenka vyrobený z výběrového masivu borovice. Při výrobě je kladen velký důraz na bezpečnost a odolnost. Sestava nábytku do dětského pokoje je složena z psacího stolu, dvou regálů, dvou nástěnných poliček, čtyř šuplíků do regálu a patrové postele s matrací. Kombinací tohoto nábytku je dosaženo nejen mnoha úložných prostorů, ale především díky úspoře místa zajištění volné země, aby si vaše dítě mohlo hrát. Všechen nábytek je možné namořit dle naší nabídky barev moření.

 

Nároky rostou s věkem

Největší potřebu prostoru má dítě ve věku asi od tří do šesti let. Ke svým hrám a objevům potřebuje dostatek místa nejen na podlaze, ale už i u stolu. Nejvhodnější je stůl a nastavitelnou výškou a k němu výškově nastavi­telná židlička. Oba kusy nábytku pak s dítětem i rostou.

Jak ratolest „stárne", přibývají v pokoji hračky a knížky. Své místo v dětském pokoji proto postupně najdou kontejnery, do nichž bude dítě samo uklízet hračky, později přibudou police na knihy. Neméně důleži­tým prvkem zařízení je prádelník a skříň k ukládání osobního prádla a šatstva. Pokud to ve­likost bytu umožňuje, lze šatní skříň umístit mimo dět­ský pokoj, aby nebyl přeplněn nábytkem a aby v něm naopak byl dostatek prostoru pro dětské hry.

Při zařizování dětského pokoje nesmíme opomíjet vhodné barevné řešení. Dnes je módní dětský barevně lazurovaný nábytek, zhotovovaný z masivního dřeva, takže jeho struktura je pod barvou zřetelně patrná, dokonce i zdůrazněna. Na trhu je bohatá nabídka textilního programu pro dětské pokoje. Dekorativní tapety s dětskými motivy a koberce zpestří vzhled dětských pokojů. Koberce s motivy silnice, křižovatek, domů, nebo zaří­zení pokojíčku pro panenku caparty zaujmou. Tyto detaily probouzejí dět­skou fantazii. Podobné vybavení vybírejte uváženě, aby vše spolu barevně ladilo. I hračky samy o sobě totiž působí bohatým barevným dojmem. Interiér by měl odrážet du­ševní svět a vývoj každého jedince.

Barevné podání stěn záleží na každém jedinci. Zatímco kluci dávají přednost spíše studeným barvám, děvčata upřednostňují spíše barvy teplé. Pokoj však můžete vymalovat neutrální bílou, resp. šedou barvou, kterou doplní výrazné barevné doplňky a prvky, například dekorativní tapety. Vše ale záleží na domluvě s dětmi nebo odrostlejšími potomky. Před finálním rozhodnutím není určitě ztrátou času prohlédnout katalogy výrobců, projít fotogalerie na webu, vybrané kamenné prodejny nábytku a nechat se inspirovat zajímavým řešením, které si pak individuálně přizpůsobíte.

Hledáte zajímavý dětský nábytek a nechcete jej shánět po jednotlivých komponentech? Nehledejte – je tu sestava nábytku do dětského pokoje Galaxy 3. Sestava je složena z dětské postele, šatní skříně, psacího stolu, policového regálu a závěsné police. Celá sestava je vhodná jak pro děti předškolního věku, tak i pro školáky. Jednotlivé komponenty poskytují dostatek prostoru a polic pro odkládání hraček, oblečení a školních potřeb vašeho dítka. Navíc si můžete vybrat ze dvou barev doplňků sestav – terra losos nebo terra modrá.

 

Prostor patří dětem ve vývoji

Velikosti místností v panelových domech bohužel nejsou optimální. Mnozí rodiče vyčlení dětem v bytě nejmenší pokoj. Nicméně ti, kdož berou v potaz přirozené potřeby dětí, zamění raději místnost, která původně sloužila jako ložnice rodičů, za dětský pokoj a spokojí se s menším prostorem ve prospěch dítěte.

Řešením, i když ne zcela optimálním, je pak využití obývacího pokoje i pro spaní rodičů. Původní ložnice slouží jako dětský pokoj a nejmenší míst­nost jako pracovna. Toto kompro­misní řešení volí zejména jedinci, pracující z domova.

Zajímavá a designově netradiční patrová postel Anabel XIV, jejíž součástí je mnoho úložného prostoru v podobě několika odkládacích polic a šuplíků. Tento praktický úložný prostor je možné využít na různé dekorace, hračky či jako knihovnu. Dětská patrová postel je vyrobená z kvalitního, odolného lamina v barevném provedení jasan, který je dále možné kombinovat s růžovou či modrou barvou.

 

Ale i poměrně malou místnost v panelovém domě lze pro děti účelně zařídit. Je pochopitelně mno­hem jednodušší, když pokoj spo­lečně sdílejí děti stejného pohlaví, případně ne příliš rozdílného věku. To ale často nebývá možné. Pak se musíme snažit, abychom vytvořili oběma dětem různého pohlaví ales­poň trochu soukromí. Každé dítě by mělo mít svůj psací stůl a zákoutí, kde by se mohlo nerušeně učit, kreslit si i hrát.

Pro správný fyziologický vývoj jsou pro děti nezbytně nutné kvalitní dětské postele s vhodnou matrací, zdravotně nezávadným povlečením, antialergickými přikrývkami a anatomickým polštářem. Jako nejvhodnější jsou při­krývky z dutých vláken, protože se snadno udr­žují, jsou lehké, komfortní a skvěle udržují teplo. Některé se mohou dokonce i vyvářet. Konstrukce dětské matrace by měla udržovat polohu těla a páteře v anatomicky příznivém tvaru.

Odolná dětská postel s psacím stolem Anabel XVI je vhodná i do menších dětských pokojů, jelikož stůl je možné zasunout pod vyvýšené lůžko, díky čemu nezabírá místo v pokoji, když jej dítě zrovna nepoužívá. Postel je opatřena zábranou a několika odkládacími policemi a skříňkami s dvířky. Moderní barevné provedení jasan v kombinaci s růžovou či modrou barvou oživí každý dětský pokoj.

 

Důležitým prvkem v dětském pokoji je vlastní psací stůl. Měl by být výškově nasta­vitelný, s dostatečně velkou deskou. Velikostně vhodná by k němu měla být i výškově nastavitelná židle, případně s vylepšenou konstrukcí pro nastavení úhlu vysokého opěradla a opěrek rukou. Velmi oblíbené jsou židle kolečkové – typ koleček vybírejte podle podlahové krytiny, na které se bude židle pohybovat. Pro koberce jsou vhodná především plastová kolečka, pro laminátové a dřevěné podlahy jsou určena kolečka gumová. Pojezdem plastových koleček by mohlo dojít k poškození povrchových vrstev laminátových a dřevěných podlah. I v takovém případě se však dá vše snadno vyřešit ochrannými plastovými podložkami.

U dobře vybraného pracovního stolu si dítě může kreslit a hrát už v předškolním věku. Je-li stůl doplněn o kon­tejnery, případně o stolek pod počítač, poroste s dítětem takový stůl klidně až do věku odchodu na střední školu.

 

 

(Petr Velfel)

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci nákupní galerie www.mabyt.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

Foto (c) EXITERIA, s.r.o.

 
Zpět