Zařizujeme ložnici

29.05.2013 01:06

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Pocit vyčerpanosti, starosti, nervová vypětí a stres. To jsou často nepříjemné důsledky rušného a stresujícího života, se kterými se mnozí z nás setkáváme. Pro zmírnění těchto jevů je nesmírně důležitý odpočinek, nezbytný pro načerpání nové energie a regeneraci organismu. Způsobů, jak se důkladně odreagovat, odpočinout si a uniknout tak každodenním starostem, je mnoho – procházky v přírodě, posezení s přáteli, sport, četba, poslech hudby a v neposlední řadě spánek. Možnost vyrazit si do přírody, na výlet či za zábavou nemáme každý den. Proto bychom měli mít doma koutek, kde si důkladně odpočineme nejen fyzicky, ale i duševně. A jedním z nejdůležitějších míst je právě ložnice.

Casablanca je moderní nábytek do ložnice, který zaujme elegantním nadčasovým vzhledem a vysokou účelností. Celkový dojem povýší velmi povedené barevné schéma.

 

Dnešní moderní ložnice není určena jen pro spánek, ale i k denní relaxaci. Je soukromým prostorem, kde najdeme klid a pohodu. V menších bytech, kde nemáme možnost zařídit si svou vlastní pracovnu, pak často bývá i jedinou místností, kde můžeme nerušeně pracovat. Při zařizování i rozhodování o jejím umístění bychom toto všechno měli vzít v úvahu. Je-li to jen trochu možné, snažíme se vyloučit spaní v obytných prostorech, určených k jiným činnostem, a také oddělit prostor, kde spí rodiče, od místa spánku dětí.

Aniž bychom si to uvědomovali, patří postele mezi nejčastěji používané (a pro některé z nás i nejmilejší) kusy nábytku, které se v interiéru nacházejí. Málokdo si totiž uvědomuje, že při­bližně třetinu života strávíme v posteli. A abychom poskytli tělu i duši zasloužený odpoči­nek, musíme k tomu vytvořit odpovídající podmínky. Ložnice by měla být azylem těla i duše, přesto nemusí představovat žádnou reprezentativní či "velkopansky" pojatou halu. Svými rozměry a zařízením by ale přece jen měla korespondovat se základními společenskými, ale zejména hygienic­kými pravidly.

Moderní ložnice Volinois v bílé barvě s nadčasovým designem a elegantními zaoblenými hranami nabízí velké množství úložného prostoru

 

Při nedostatku prostoru se v ložnici uplatní postele s úložnými prostory, sklápěcí postele, pojízdné a mobilní varianty. Běžným a častým vybavením ložnic jsou šatní a prádelní skříně, opět ve verzích, šetřících místo – vestavěné skříně a skříně až ke stropu, které navíc působí velmi úhledně a upraveně. Myslet bychom měli i na prostor pro odložení oděvů. Výborným pomocníkem je tzv. "němý sluha". V žádné ložnici by neměly chybět také noční stolky, různé odkládací prvky a lampičky. Pokud to prostor dovolí, ložnici obohatí další kusy nábytku, jako jsou toaletní stolky, komody, skříňky na lůžkoviny, případně servírovací pojízdné stolky. Velmi užitečná jsou různá odpočinková křesla a křesla s masážním mechanismem, kde si přes den při čtení nebo poslechu hudby uživatelé uvolní unavené tělo a svaly. Dobrou službu nabídnou polohovací postele, kde tvar roštu není problém uzpůsobit třeba právě na čtení.

Ke zkvalitnění spánku přispívá vhodný výběr přikrývek a polštářů, stejně jako materiál, barva a vzor lůžkovin, povlaků, prostěradel, potahů a ostatních textilií. Oblíbené jsou především materiály, které se dají běžným způsobem ošetřovat, prát a vyvářet. Celkový vzhled ložnice výrazně ovlivní záclony a dekorační závěsy z lehkých a jemných materiálů tlumených barev. Výraznějšímu použití látek v ložnici by se však měli vyvarovat alergici a astmatici, neboť tkaniny jsou ideálním povrchem pro zadržování prachu a pylu, čímž poskytují dokonalé životní podmínky pro přežití roztočů. Takže pokud zvolíte látky, dbejte na časté praní.

Prostorná ložnice Sandro nadchne každého milovníka jednoduché elegance. I přesto, že není místností hlavního společenského dění a návštěvy do ní téměř nezavítají, pro uživatele bude místem klidu a odpočinku. Sestava nabízí dostatek úložného prostoru, který je i v posteli.

 

Bude-li ložnice zároveň určitým pracovním prostorem, pak její vybavení doplní pracovní prvky – například stůl, knihovnička, polička na knihy a pracovní židle.

Hudba, oblíbené skladby a písničky vždy pohladí citlivou duši, při poslechu člověk zapomíná na starosti. Také relaxační přírodní zvuky moře, zpěv ptáků, šum lesa nebo louky pomohou obnovit duševní rovnováhu jedince. Tlumené tóny romantických písní zpříjemní intimní chvilky. Proto v ložnici najde své místo i audiotechnika.

Atmosféru ložnice podtrhnou vkusné a tématické obrazy na stěnách a dřevěné doplňky a maličkosti. Ze zdravotního hlediska by jich však nemělo být mnoho, neboť na nich ulpívá prach. Do ložnice určitě nepatří tzv. „lapače“ prachu – suché květinové vazby či členité předměty.

Manželská postel Dona vyrobená z masivu borovice s ladnými zaoblenými křivkami a pozitivní světlou barvou má pevnou dřevěnou konstrukci s několikavrstvou lakovanou povrchovou úpravou

Při zařizování ložnice jsou pro řadu lidí nepříjemné technické prvky, kov, sklo a plasty. Naopak, nábytek z přírodního dřeva, případně proutěný či ratanový, představuje spojení s přírodou, je uklidňující a ložnici propůjčí zvláštní teplé kouzlo. To je však spíše individuální stanovisko každého jedince. Budete-li však pro ložnici hledat vhodné řešení, dodržujte symbiózu materiálů – hledejte sladění ve stejném dekoru dřeviny, variabilitě barev a materiálů. Tento princip dodržujte všude, kam se v místnosti podíváte. Úkolem je sjednotit plochu podlahy, stěn, nábytku, dveří a oken.

 

(Petr Velfel)

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci e-shopu www.luxusni-nabytek-mt.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

 

Zpět