Živé ploty všech velikostí a tvarů

05.08.2013 21:41

Zvláštní pozornost si zasluhují živé ploty – ploty ze dřevin. Předpokladem úspěchu jsou především dobré půdní, vlhkostní a světelné podmínky. Při zajištění údržby, hnojení, odplevelování a prořezávky keře rychle zhoustnou a zapojí se v souvislý hustý porost. Volba druhu dřevin ovlivní i konečný výsledek. Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu listnatých dřevin je podzim, od října až do listopadu, ovšem podle počasí. Jarní výsadby provádíme před rašením, tedy v březnu až dubnu.

Živý plot dobře poslouží i jako výplň zděného plotu

Foto (c) PETR VELFEL

 

Prakticky zakládáme živý plot následovně: rostliny vysazujeme do rýhy o šířce a hloubce podle druhu dřeviny. Půdní podmínky zlepšíme zapravením kompostu, rašeliny a písku. Rostlinám před výsadbou upravíme kořenový systém tak, že odstraníme kořeny poškozené a ostatní zkrátíme zhruba o třetinu. Se zkrácením kořenové části upravíme i nadzemní část. Výhony podle síly seřízneme asi o polovinu délky. Hustota výsadby závisí zejména na druhu vysazovaného materiálu.

Drobné keře sázíme do rýh 30 cm širokých a stejně hlubokých na vzdálenost 20–25 cm. K druhům vhodným k nízkému ohraničení patří Buxus sempervirens, Lonicera nitida, některé Spiraea (v množství 4 až 5 ks na metr záhonu).

U vyšších keřů sázíme do záhonů 40 cm širokých na vzdálenost asi 30 cm například Berberis thunbergii, Potentilla fruticosa, Spiraea bumalda „Anthony Waterer“, Ligustrum vulgare a další.

Živý plot skvěle a přitom decentně poslouží jako ochrana před zvídavými pohledy kolemjdoucích

Foto (c) PETR VELFEL

 

Do živých plotů o výšce asi 200 cm sázíme do 50 cm širokých záhonů Acer campestre, Crataegus monogyna, Fagus silvatica, Thuja occidentalis, Taxus baccata, Picea abies a další.

Jsme-li omezeni prostorem, vysazujeme pouze jednořadý živý plot. Jestliže nám na zabírané ploše tolik nezáleží, vysazujeme živý plot ve dvou řadách. Údržba živého plotu vyžaduje pravidelné ošetřování. Vedle hnojení kompostem, organickými i umělými hnojivy, záhony čistíme a odstraňujeme plevel. Pravidelně provádíme z tvarovaných plotů řez tak, abychom udrželi kónický tvar plotu. U volných živých plotů provádíme zmlazovací řez a průklest podle potřeby. Pro dosažení brzkého efektu dřeviny vysázené do plotu podle potřeby zaléváme.

 

 

 

 

Zpět