Světlo na schodišti

05.11.2012 02:25

Schodiště patří mezi nejvýraznější interiérové prvky, které lze ještě více zdůraznit vhodným nasvětlením. Světlo však nemá být jen estetickým prvkem, ale také bezpečnostním prostředkem, protože pomáhá zlepšovat světelné podmínky, tolik důležité pro pohyb na schodišti. Umělé osvětlení schodiště se často buduje do stěn. Na trhu existuje dostatečné množství nejrůznějších typů svítidel od nízkonapěťových na 12 nebo 24 V, napájených přes transformátor, ale často jsou zabudovávána i svítidla na běžných síťových 230 V.

Svítidla by měla být rozmístěna pokud možno rovnoměrné a pokud je to konstrukčně možné, měla by osvětlovat středy stupňů. Častou chybou, se kterou se při montáži schodiště setkáváme, je opomenutí výšky nášlapné desky nebo nepřesnost odměření, takže dochází k chybě umístění svítidla, ale takovou chybu stojí za to určitě opravit. Nepřesnost je velmi dobře vidět a navíc chybné nasvícení může při chůzi po schodech spíše vadit. Samozřejmým požadavkem je takové nasměrování světelného kužele, které nebude v interiéru nikoho oslňovat, o osobě po schodišti se pohybující ani nemluvě.

Kvalitní osvětlení je základem bezpečného pohybu po schodišti

Foto (c) HETTICH, k.s. (program MAGIC)

 

Dnešní technika umožňuje zabudovat dostatečný počet světelných zdrojů do spodní nebo boční části zábradlí nebo madla. Architektonické kanceláře se umí skutečně předvést, ale u extravagantního řešení schodiště musíme počítat s extravagantní cenou. S vyšší cenou se smíříme také u dalšího řešení nepříznivých světelných podmínek – totiž když se rozhodneme pro prosklené schody. Taková konstrukce bývá spojena s použitím kovů – nejčastěji nerezové oceli nebo hliníku, kdy vznikají schodiště koncepčně vhodná do moderních interiérů.

Linii schodiště pak zdůrazňuje řada opticky zajímavých nebo i staticky funkčních prvků, jako jsou nejrůznější táhla, napnutá lana nebo různě tvarované profily. Skleněné stupně umožňují přístup světla do prostoru pod schodištěm, ale mají také své možné nevýhody – zmíníme zde dvě dosti důležité.

Pro některé jedince může být výstup po schodišti do vyšší polohy utrpením, pokud psychicky nezvládají pocit při pohledu pod sebe. Je až s podivem, že nepříjemné pocity si často uživatelé uvědomí pozdě, neboť si na svůj problém při zpracování zadání projektu ani nevzpomenou. Zda se tato zvláštnost dá zvládnout, může každý takový jedinec se strachem z výšek vyzkoušet v některém obchodním nákupním centru nebo jiné budově se skleněným schodištěm. Druhou nevýhodou je možnost poškrábání skleněných ploch. Pokud nemáme zajištěno, že se na schodiště nebude vstupovat z čistého prostředí, dá se předpokládat velmi brzké znehodnocení hladkých ploch v důsledku nanášení drobných nečistot, prachu a kamínků na podrážkách znečištěných bot.

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

SMIP, s.r.o.: www.smip.cz

TREPP ART, s.r.o.: www.trepp-art.cz

SCHODY TRIANT, s.r.o.: www.schodytriant.cz

 

Katalog svítidel Magic společnosti HETTICH ČR, k.s. ve formátu PDF naleznete zde .

Katalog svítidel Magic společnosti HETTICH ČR, k.s. s funkcemi prohlížeče naleznete zde .

 

 

 

Zpět