KUCHYNĚ

Má-li kuchyň dobře sloužit, musí být ušita na míru lidem, kteří ji používají. Na tento fakt nesmíme zapomínat už při jejím plánování. Abychom v kuchyni nepřišli k úrazu, musíme mít při jejím zařizování na paměti tzv. ergonomická pravidla. Ta shrnují poznatky z psychologie, biologie a antropologie, týkající se vztahu mezi námi a naším okolím, zejména vybavením, které používáme na pracovišti – v tomto případě v kuchyni. Tyto zásady určují vhodnou výšku jednotlivých pracovních ploch, umístění skříněk, spotřebičů, vhodný typ podlahy osvětlení pracovní plochy atd.

Pokud má rodina více členů, kteří se liší vzrůstem, tím, zda jde o leváky či praváky a podobně, dispozice i dvířka spotřebičů, stejně jako výšky pracovních ploch by měly vyhovovat tomu, kdo se v kuchyni pohybuje nejčastěji. 
 
 
Foto (C) PETR VELFEL in: DESIGN CENTRUM HANÁK